Startupbolaget Hanson Robotics tillverkar roboten Professor Einstein som kommer lära känna dig och lära ut vetenskap

Startupbolaget Hanson Robotics tillverkar roboten Professor Einstein som kommer lära känna dig och lära ut vetenskap

Artificiell intelligens (AI) var kanske den mest omtalade teknologitrenden under 2016. Google DeepMind slog den regerande världsmästaren i kinesiska brädspelet Go, Tesla lanserade självkörning i sina bilar och mängder av nya startups inom AI fick se dagens ljus. På CES 2017 var det ingen tvekan om att AI fortsatt är det hetaste samtalsämnet. Framförallt Amazon är på allas läppar tack vare sin AI-baserade virtuella assistent Alexa som på kort tid blivit en oumbärlig medlem i miljontals amerikanska hem.

 

 

Observationer från CES (Consumer Electronics Show)

På årets CES gick det inte att undvika virtuella assistenter. Bara Amazons Alexa omnämndes i över 700 företagspresentationer; detta trots att Amazon saknade egen monter på mässan. Men även Microsoft (Cortana), Google, Samsung, m.fl. marknadsförde sina assistenter på mässan. En av orsakerna till att de virtuella assistenterna genomsyrade mässan är att de är öppna för tredjepartsutveckling, vilket har medfört att många företag har valt att snabbt utveckla funktioner för att deras produkter ska fungera med röststyrning genom assistenterna. Här har Amazon ett tydligt försprång och flera aktörer har till och med valt att ha Alexa som röstinterface i sina produkter. I linje med detta annonserade LG, Huawei, Ford och Volkswagen under mässan att de ska integrera in Alexa i utvalda produkter. Nissan och BMW är exempel på aktörer som i dagarna istället annonserade att de ska samarbeta med Microsoft och nyttja Cortana.

Audi demonstrerade sin nya självkörande bild med Nvidia teknik. Reklam för Huaweis nya telefon med Amazons Alexa i bakgrunden.

Audi demonstrerade sin nya självkörande bil med Nvidia teknik. Reklam för Huaweis nya telefon med Amazons Alexa i bakgrunden.

Ledande aktörer inom smarta hem beskrev virtuella assistenter som en drog i sammanhanget: då röststyrning upplevs som betydligt enklare än hantering mobiltelefonen, har man sett ökat nyttjande av andra uppkopplade enheter i hemmet. För många har just Amazon Echo (Amazons högtalare med Alexa inbyggd) varit en instegsprodukt till ytterligare uppkopplade enheter i hemmet.

Under 2017 kan vi förvänta oss att virtuella assistenter blir betydligt mer kapabla allt eftersom innovatörer och företag snabbt adderar olika funktioner till AI-assistenterna för att anpassa dem till deras produkter. Det gör det möjligt för användaren att exempelvis beställa en pizza från Dominos eller få dom senaste sportresultaten direkt upplästa via högtalaren. Bara Amazon förväntas sälja 20 miljoner enheter av Echo och vi kommer troligt se marknaden utvecklas även utanför USA, inte minst i China där Baidu kommer släppa sin egenutvecklade assistent.

Förutom virtuella assistenter var även andra former av AI tydligt närvarande i många olika typer av teknologier på mässan:

  1. Robotar – Robotar som lär känna individer och utveckla sin interaktion över tid
  2. IOT och smarta hem – Enheter med smart anpassning av inställningar efter individers behov
  3. Fitness & health teknologi – Applikationer som mäter dina aktiviteter och lär sig din kropp och kommer med rekommendationer och varningar
  4. AR och VR – AR applikationer med objektsigenkänning
  5. Drönare – Självstyrande drönare
  6. Bilar och andra fordon – Självstyrande bilar och cyklar

Alla ovan 6 områden kommer få separata inlägg för att diskutera vad som hänt på CES.

Aipoly marknadsförde sin applikation med objektsigenkänning via sin mobil som ”syn för de blinda”

Aipoly marknadsförde sin applikation med objektsigenkänning via sin mobil som ”syn för de blinda”

 

Tankar vi tar med oss in i 2017

Sverige kommer att halka efter USA gällande röststyrda personliga assistenter på grund av språket. Exempelvis lanserades Echo i UK och Tyskland i oktober 2016, men det finns ännu inte några uttalade planer för lansering på svenska. Men oavsett detta så får vi intrycket av att det bara handlar om tid innan AI och röststyrning är en del av vår vardag även i Sverige. För våra kunder tror att det kommer vara viktigt att snabbt utvärdera vilka tjänster som med fördel kan integreras mot personliga assistenter och röststyrning, och sätta en plan framåt för detta. Särskilt viktigt kommer detta vara för aktörer inom smarta hem, men från CES 2017 var det tydligt att detta är en teknik som inte kommer stanna endast i hemmet.

På CES 2017 fanns också en konsensus kring att många implementationer av AI kommer kräva ekosystem för att lyckas. Detta då få konsumenter kommer köpa alla sina produkter från samma aktör och man förväntar sig att saker i större utsträckning ska kunna kommunicera med varandra. Vare sig man vill utveckla egen AI-teknik eller nyttja från tredjepart så bör man planera för samarbeten och utveckla en styrka i att snabbt integrera mot andra företag.

Mer generella framtidsspaningar inom AI kom från en panel med tre ledande företag inom området: IBM, Nvidia och Josh.ai:

  1. 2017 kommer bli året då vanliga människor börjar interagera med AI utan att kunna veta om det är en människa eller maskin
  2. AI kommer leda till snabb tillväxt inom smarta hem, där smarta hem syftar på ett hem som inte bara är uppkopplat utan även förutser dina behov
  3. AI kommer att utvecklas mot att förstå människors intentioner och känslor, och börja anpassa sig till individer
  4. AI-system kommer att gå från att lyda order till att göra det vi faktiskt vill - ”Gör det jag vill, inte det jag säger”

Vare sig AI kommer börja genomsyra vår vardag i Sverige under 2017 eller inte, så är det något många företag behöver ta hänsyn till i sina planer för att inte riskera halka efter i sin bransch.

 

Är du intresserad av att veta mer får du gärna kontakta mig!
 
Skicka epost